Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона

...
Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона
Коментари Харесай

Птицевъд: Никоя търговска верига не може да осъществи продажбата на толкова много украински яйца на пазара в България

Миналата седмица по партньорска стратегия в България са импортирани 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара. Това заяви пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, който изрази опасения от премаркирането на яйцата като български.

" Това са бързооборотни артикули и би следвало да се появят в комерсиалната мрежа ден-два след тяхното физическо идване в България. Това значи, че ние би трябвало да виждаме в комерсиалната мрежа към 20% от яйцата да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е мотив да сезираме през днешния ден Агенцията за сигурност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено. Дали техният генезис след това не се манипулира. "

Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите публично ще желаят информация и от Агенция " Митници " за вноса на яйцата.

" Аз настоявам, че българските консуматори няма да купят толкоз украински яйца ", уточни Ивайло Гълъбов и добави, че премаркирането е  " остаряла процедура на контрабандистите ".

" Няма компания, няма съдружие, няма никой, който може да осъществи продажбата на украински яйца в такова количество на пазара в България. Дори да вземат всички търговски вериги от тях, няма консуматор, който да купи толкоз украински яйца. Това значи, че може да чакаме за Великден да станат 10 милиона ", разяснява Гълъбов в предаването " Преди всички ".

 Над 120 са компаниите у нас в областта на производството на яйца. Дневно те създават към 4 милиона яйца, като 1 милион се изнася, разясни Гълъбов. Той акцентира, че българското птицевъдство е в задоволително добра кондиция, с цел да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

Цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се задържа, сподели още ръководителят на Съюза на птицевъдите.

Според Евростат за предходната седмица цената на едно яйце от производител у нас излиза към 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разноски.

Тази цена е най-ниската в Европейски Съюз, съобщи Ивайло Гълъбов.

" Няма предпоставки и не чакаме цената да се промени макар Великденските празници ", предвижда той, само че добави, че сходно негово изказване по Българска национална телевизия е било " една от основанията Комисия за защита на конкуренцията да ревизира Съюза на птицевъдите ".

Относно инспекциите на Комисия за защита на конкуренцията Гълъбов означи:

" Ние сме НПО, която не прави стопанска дейност и предвид на това е меко казано смущаващо какво търсят при нас. Нито продаваме яйца и пилета, нито участваме на пазара по какъвто и да е метод. Документите, които бяха иззети от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички обществена информация. Няма по какъв начин да намерят пазарна информация в офиса, защото ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР